Jak na zateplení budovy?

Jak na zateplení budovy?
Zateplení budov
Výdaje za teplo v zimě a za klimatizaci v létě tvoří v rodinném rozpočtu výraznou částku. I proto stále více Čechů řeší zateplení fasády spolu se zateplením stropu a zateplením střechy, aby tak zamezili vysokým účtům za energie. Úspory díky zateplení budovy pak mohou dosáhnout až desetitisíců korun ročně. Snižování energetické náročnosti budov podporuje i stát. Prostřednictvím dotace Nová zelená úsporám a dalších dotačních programů mohou zájemci žádat o dotace na zateplení budov.

Zateplování budov probíhá v Evropě bez přerušení od počátku sedmdesátých let. U nás má přitom zateplení budov velký potenciál. Přesto, že většina majitelů objektů v České republice si význam zateplení fasády již pomalu uvědomuje, stále zůstává přes 145 milionů m2 obvodových stěn nezateplených. Jen v Česku se zhruba 88 % z celkové spotřeby EPS spotřebuje na zateplení budov. Pěnový polystyren se proto právem řadí k dlouhodobě nejvyhledávanějším izolačním materiálům nejen v Česku.

Nezateplená budova se v létě přehřívá

S přehříváním v letním období se dnes potýkají majitelé stále více domů. Svůj díl viny na tom nesou i nevhodně používané izolační materiály nebo nesprávný výpočet tloušťky zateplení fasády. „U fasádního pěnového polystyrenu se bavíme o účinné minimální síle 12-15 cm. Dříve také v zahradách rodinných domů stávalo více statných listnatých stromů, které svými kmeny a korunami bránily nadměrnému přístupu slunečních paprsků a odparem vláhy ochlazovaly okolní prostředí. Optimální zateplení budovy z hlediska zimních ztrát i ochrany proti přehřívání pak představují pasivní domy, kde typickou tloušťkou izolantu pro zateplení stěn je 30 cm. S těmito stavbami se počítá jako se standardem po roce 2020.

Přehřívání domu se dá předejít správným větráním během dne. V brzkých ranních hodinách, když je venkovní teplota nejnižší, je třeba budovu intenzivně vyvětrat (mezi 4 a 6 hodinou ranní) a snížit tak množství naakumulovaného tepla, a naopak během dne pak musíme zabránit ohřívání vnitřního prostředí zavřením oken, která jsou nejlépe z vnější strany stíněná proti slunečním paprskům. Oproti tomuto energeticky nenáročnému způsobu udržování snesitelné teploty v bytech v horkých letních dnech stojí nákladné klimatizační jednotky různých typů.

Zateplení fasády do obvodových stěn pustí mnohem méně tepla a dům se tolik neohřívá. Ani komplexní zateplení fasády však nezabrání přehřívání budovy, pokud nerespektujeme výše uvedené doporučení. Součástí moderních pasivních a nízkoenergetických domů bývá i systém řízeného větrání s rekuperací tepla. Ten slouží k zajištění optimální výměny vzduchu v objektu a zároveň minimalizaci tepelných ztrát v zimě nebo naopak zisků v létě při větrání. Tepelné ztráty větráním u běžných rodinných domů, kde je větrání zajištěno okny, mohou tvořit až 40 % celkové ztráty objektu. Díky rekuperaci je v objektu udržováno optimální prostředí i v době, kdy není obýván.

Významnou roli nehraje jenom tropické počasí, ale i vnitřní energetické zisky interiéru. V případě tropických a dlouhotrvajících veder však ani kvalitně izolovaný pasivní dům nemusí na horké letní dny a noci, kdy teploty neklesají pod 20 stupňů, stačit. Problémem jsou kromě slunečních paprsků také energetické vnitřní zisky v podobě počítačů, ledniček, vaření či lidí samotných. I dobře stíněný dům se tak může po čase přehřát. Efektivní řešení nabízí například využití potenciálu země, kdy je možno jednoduchým výměníkem ochladit celý dům o několik stupňů. Nebo existuje kombinovaná rekuperační jednotka s možností chlazení příchozího vzduchu.

Řešíte zateplení? Uvažujete o něm? Máme pro vás další rady a tipy:

  1. Odborník radí

  2. Dotace na zateplení

  3. Chci zateplit

  4. Ceník zateplení

  5. Chyby při zateplení

Ostatní články

Bezmála polovina obyvatel rodinných domů a bytů v České republice pociťuje v letních měsících přílišné horko ve svých domovech. V přehřátých rodinných domech a bytech žije každý druhý Čech (48 %), avšak více než čtvrtině z nich (27 %) vyšší teplota nevadí. Necelá pětina z nich (18 %) uvádí, že bez prostředků pro snižování teploty by horka v jejich domech a bytech byla nesnesitelná. Nepříjemné vnitřní klima řeší pětina dotázaných v průzkumu Sdružení EPS ČR venkovním zateplením fasády.
Zateplení fasády
Tepelná pohoda uvnitř domu, zdravější bydlení bez kondenzace vodních par a vzniku plísní či úspora energií za vytápění. To jsou hlavní důvody, proč bychom měli zateplit fasádu domu. Podle údajů Sdružení EPS ČR se do zateplení fasády pustila již více jak polovina Čechů. A není divu, když lze zateplením fasády u průměrného rodinného domu ušetřit 50 a více procent výdajů za vytápění ročně. Právě na vytápění jde při tom podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 14 % rozpočtu průměrné české domácnosti.
Jak zateplit dům
Rozhodnutí zateplit dům většinou předchází zvažování jednotlivých kroků, které tomuto procesu předcházejí. Zateplit dům svépomocí, nebo najmout na zateplení odbornou firmu? Kolik ušetřím zateplením peněz? Jaký vybrat materiál, aby zateplení domu co nejlépe splňovalo všechny technické požadavky a bylo funkční dle požadavků investora? Nechte si poradit od odborníka, Ing. Pavla Zemene, Ph.D., předsedy Sdružení EPS ČR, organizace sdružující výrobce pěnového zateplovacího polystyrenu.