Polovina českých bytů a rodinných domů se v létě přehřívá. Řešením je vhodné zateplení fasády

Bezmála polovina obyvatel rodinných domů a bytů v České republice pociťuje v letních měsících přílišné horko ve svých domovech. V přehřátých rodinných domech a bytech žije každý druhý Čech (48 %), avšak více než čtvrtině z nich (27 %) vyšší teplota nevadí. Necelá pětina z nich (18 %) uvádí, že bez prostředků pro snižování teploty by horka v jejich domech a bytech byla nesnesitelná. Nepříjemné vnitřní klima řeší pětina dotázaných v průzkumu Sdružení EPS ČR venkovním zateplením fasády.

Proti letním vedrům, snadno přesahujícím hranici 30 °C, mnohdy lidé nenaleznou útočiště ani ve svých domovech. S vnitřními teplotami během léta, ale i po celý rok, jsou obecně spokojenější obyvatelé rodinných domů v porovnání s obyvateli bytů. Spokojených s teplotou v rodinném domě však není ani polovina jejich obyvatel (48 %), mezi „bytaři“ si teplotu chválí jen 4 z 10. Mezi Čechy, kteří vnímají vnitřní teplotu svého domova jako příliš vysokou, je přesto třetina těch, kterým to nevadí. A to navzdory tomu, že přehřívání obydlí v letním období s sebou může přinést zdravotní rizika a celoroční výkyvy teplot zase neprospívají rodinné peněžence.

S horkem Češi bojují zateplením, průvanem i žaluziemi

Z průzkumu vyplynulo, že hlavním důvodem spokojenosti s vnitřním klimatem mezi obyvateli domů je zateplení. Konstantní teploty tímto způsobem dosáhla téměř polovina z těch respondentů, kterým klima v jejich domácnostech vyhovuje. Efektivní zateplení fasády domu totiž není spojeno pouze se snížením tepelných ztrát během zimy, ale přispívá také k udržení vhodné teploty v letním období. Zateplení navíc výrazně snižuje celoroční výdaje na topení nebo klimatizaci.

V rodinných domech se s příliš vysokou teplotou potýká téměř každý pátý respondent (17 %), v bytech s horkem bojuje 19 % lidí. Mezi časté metody snižování vnitřní teploty patří podle průzkumu zatemňování místností pomocí žaluzií, vytváření průvanu nebo používání ventilátorů, pouze 8 % lidí využívá pro snížení teploty klimatizaci. Respondenti ve velkém horku sázejí také na ledové sprchy nebo větrání v době, kdy ještě teploty nedosahují maxim, tedy hlavně brzy ráno a večer. Nejlepším způsobem, jak omezit letní přehřívání bytů, je vedle zateplení fasády domu také stínění oken z vnější strany žaluziemi, roletami, markýzami, zateplením střechy a podobně.

Nejčastější varianta – zateplovací polystyren

Pro zateplení fasády domu by 64 % Čechů sáhlo dle průzkumu po tradičním pěnovém polystyrenu, který je pro tyto účely nejvyužívanějším materiálem. Aby však bylo zateplení co nejefektivnější, odborníci doporučují zateplit dům komplexně. Vedle zateplení fasády a zateplení střechy je vhodné také vyměnit okna. Podle požadavků na energetickou náročnost budov a současných stavitelských technologií je při zateplování polystyrenem doporučeno využívat polystyrenové desky o tloušťce alespoň 15 cm, v ideálním případě 20 až 25 cm.

O průzkumu: Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura IPSOS za pomoci online nástroje Instant Research v červenci 2016. V on-line dotazníku odpovídalo 525 respondentů ve věku 18 až 64 let z celé České republiky.

Uvažujete o zateplení? Máme pro vás další rady a tipy:

  1. Odborník radí

  2. Dotace na zateplení

  3. Chci zateplit

  4. Ceník zateplení

  5. Chyby při zateplení

Ostatní články

Jak na zateplení budovy?
Výdaje za teplo v zimě a za klimatizaci v létě tvoří v rodinném rozpočtu výraznou částku. I proto stále více Čechů řeší zateplení fasády spolu se zateplením stropu a zateplením střechy, aby tak zamezili vysokým účtům za energie. Úspory díky zateplení budovy pak mohou dosáhnout až desetitisíců korun ročně. Snižování energetické náročnosti budov podporuje i stát. Prostřednictvím dotace Nová zelená úsporám a dalších dotačních programů mohou zájemci žádat o dotace na zateplení budov.
Zateplení fasády
Tepelná pohoda uvnitř domu, zdravější bydlení bez kondenzace vodních par a vzniku plísní či úspora energií za vytápění. To jsou hlavní důvody, proč bychom měli zateplit fasádu domu. Podle údajů Sdružení EPS ČR se do zateplení fasády pustila již více jak polovina Čechů. A není divu, když lze zateplením fasády u průměrného rodinného domu ušetřit 50 a více procent výdajů za vytápění ročně. Právě na vytápění jde při tom podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba 14 % rozpočtu průměrné české domácnosti.
Jak zateplit dům
Rozhodnutí zateplit dům většinou předchází zvažování jednotlivých kroků, které tomuto procesu předcházejí. Zateplit dům svépomocí, nebo najmout na zateplení odbornou firmu? Kolik ušetřím zateplením peněz? Jaký vybrat materiál, aby zateplení domu co nejlépe splňovalo všechny technické požadavky a bylo funkční dle požadavků investora? Nechte si poradit od odborníka, Ing. Pavla Zemene, Ph.D., předsedy Sdružení EPS ČR, organizace sdružující výrobce pěnového zateplovacího polystyrenu.